Авторская колонка

Все предсказуемо и знакомо

События в Казахстане еще больше ...

Наталья Гулевская

Постсоветский синдром

Третье десятилетие руководство России и Беларусь ...

Наталья Гулевская

Банальная зависть

Очень познавательная статья на «Эхо Москвы» ...

Наталья Гулевская

Лагерное резюме

Возможно спецслужбы еще пожалеют, что на роль ...

Наталья Гулевская

Статьи

Нина Беляева: "Я бежала из Латвии ...

Соискательница статуса беженца в Латвии Нина ...

Поменять банк, аккаунт «Google» и ...

Агнис Будда (Agnis Buda)

Михаил Жванецкий: Злу можно ...

Безграничная мудрость и порой такая щемящая ...

PVV-leider Geert Wilders

Tsjechische geheime dienst: ‘Rusland betaalde cash aan bevriende Nederlandse en Europese politici’

Een vanuit Praag opererende nieuwssite, gerund door een vertrouweling van de Russische president Poetin, betaalde afgelopen jaar honderdduizenden euro's aan politici uit onder meer Nederland in ruil voor standpunten tegen Oekraïne en de EU. Het complot werd woensdagmiddag door de Tsjechische geheime dienst onthuld. Onder meer de PVV en GroenLinks-PvdA noemen het ‘onaanvaardbaar’ en ‘zorgelijk’ en willen opheldering van de Nederlandse autoriteiten.

David Bremmer 28-03-24

De zaak draait om Voice of Europe, een in Praag gevestigde nieuwssite die in diverse talen, waaronder het Nederlands, pro-Russisch nieuws verspreidt. Daarbij komen opvallend vaak rechtse eurosceptische politici aan het woord die warme banden met Rusland bepleiten. Vanuit Nederland is FvD-partijleider Thierry Baudet geïnterviewd door Voice of Europe, en vanuit België Filip Dewinter (Vlaams Belang).

BIS, de Tsjechische geheime dienst, stelt nu dat Voice of Europe wordt gefinancierd door Moskou met als doel de EU te destabiliseren en de Russische invloed te vergroten. Een flink aantal Europese politici ontving daarnaast grote sommen cashgeld in ruil voor Rusland-vriendelijke standpunten, waaronder het staken van de wapenleveranties aan Oekraïne.

Om welke Nederlandse politici het gaat, blijft voorlopig onduidelijk. De Tsjechische geheime dienst, die woensdagmiddag een persconferentie hield over de affaire, noemt geen namen. Alleen dat het gaat om politici uit zes EU-landen: Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Hongarije en Polen. Er is dus geen concrete aanwijzing dat bijvoorbeeld Baudet geld ontving. Baudet heeft zulke donaties altijd categorisch ontkend. Dat deed hij woensdag nog in de Tweede Kamer tijdens een debat over een exit uit de EU. De discussie ontspoorde volledig, waarna Baudet het GroenLinks-PvdA-Kamerlid Jesse Klaver zelfs bedreigd zou hebben. Baudet moet daarom donderdagochtend bij de Kamervoorzitter op het matje komen.

PVV-leider Geert Wilders vindt het ‘totaal onaanvaardbaar’ dat Nederlandse politici geld hebben ontvangen. Hij wil er mogelijk een Kamerdebat over. Klaver spreekt van ‘heel zorgelijke berichten’ en wil opheldering van het kabinet. ,,Dit is een directe bedreiging voor onze nationale veiligheid.” CDA-leider Henri Bontenbal meldt: ,,We moeten stoppen met naïef zijn. Beïnvloeding door Rusland en andere landen is er en de vraag is vooral hoe we er ons weerbaar tegen maken.”

PVV-leider Wilders liet zich tot de oorlog in Oekraïne geregeld Ruslandvriendelijk uit, maar ontkent geld aan te nemen uit Rusland. In de verkiezingscampagne vorig najaar zei de PVV-leider daarover tegen deze nieuwssite: ,,We hebben nul banden met het Kremlin en we hebben nooit een cent ontvangen van het Kremlin. Dat zal ik nooit doen. Wij zijn ook geen vriend van Rusland.”

In 2018 prees de PVV-leider het nieuwsforum Voice of Europe wel uitbundig: ,,Met grote bewondering kijk ik naar jullie waardevolle en unieke werk”, zei Wilders destijds. ,,Ik lees Voice of Europe elke dag en haal er veel inzichten vandaan (...) als tegengif voor de indoctrinatie van fake media.”

 

Geert Wilders

@geertwilderspvv

Follow

Totaal onaanvaardbaar. Ik wil vandaag nog een extra regeling van werkzaamheden en mogelijk debat in de Tweede Kamer hierover.

 

Frame verspreiden

Er zouden grote sommen zijn betaald bij deze affaire, volgens de Tsjechische krant Denik N honderdduizenden euro's. ,,Het belangrijkste doel van Voice of Europe was het frame verspreiden dat vrede alleen mogelijk is als Oekraïne het recht om zijn soevereiniteit en integriteit te verdedigen opgeeft”, citeert Denik N een hoge Tsjechische official.

Volgens BIS werd Voice of Europe door Viktor Medvedchuk gerund, een voormalige Oekraïense oligarch die al sinds jaar en dag dik bevriend is met de Russische president Poetin. Hij is onmiddellijk door Tsjechië op de sanctielijst geplaatst, evenals zijn naaste medewerker Artyom Marchevsky.

Ook Voice of Europe is op de sanctielijst gezet, waardoor alle financiële tegoeden zijn bevroren. De nieuwssite kan overigens blijven doorgaan, alleen kan geen geld meer worden overgemaakt aan personen die gelieerd zijn aan Voice of Europe.

BIS kreeg lucht van de zaak toen Voice of Europe vorig jaar vanuit Praag zijn nieuwsactiviteiten startte, met als belangrijkste onderwerp de oorlog in Oekraïne. Al snel viel op dat de nieuwsinsteek van artikelen precies in Ruslands straatje pasten.

Logo

Een eerste blik op Voice of Europe doet weinig alarmbellen rinkelen. Het uiterlijk lijkt op een gewone nieuwssite, het logo bevat de EU-kleur blauw en de gele Europese sterren. De berichtgeving is echter opvallend rechts van toon.

Zo waren er woensdag berichten te vinden over Oekraïne, dat steeds zwaarder zou zuchten onder munitietekorten en het Russische offensief. In een ander nieuwsbericht valt te lezen dat buitenlanders verantwoordelijk zijn voor ruim de helft van alle serieuze misdrijven in het Duitse Frankfurt. Voice of Europe besteedt daarnaast aandacht aan president Macrons campagne voor aanstaande Europese verkiezingen. Daarbij wordt gesteld dat zijn constante gehamer op het Russische gevaar volgens recente peilingen niet aanslaat bij de Franse kiezers.

Kremlin

Volgens de Tsjechische geheime dienst BIS is dat allemaal geen toeval. Voice of Europe wordt namelijk door het Kremlin bekostigd en gerund, stellen de Tsjechen. Eerder deze maand bracht de Franse krant Le Monde al het verhaal dat de Franse geheime dienst DGSI onderzoek deed naar een pro-Russische campagne richting de Europese verkiezingen van komende juni. De informatie was eveneens afkomstig uit Tsjechië, schrijft Tsjechische krant Denik N. Daarbij hadden de Fransen onder meer Guillaume Pradoura op de korrel, een voormalig lid van Rassemblement National, het voormalige Front National van Marine Le Pen.

BIS

@biscz

·Follow

Vláda ČR dnes zařadila na vnitrostátní sankční seznam tři subjekty, dvě fyzické osoby a jednu právnickou osobu na základě informací získaných Bezpečnostní informační službou. Podařilo se nám odhalit a zmapovat aktivity vlivové sítě financované z Ruska a působící na území České… Show more

Pradoura was eerder de persoonlijke medewerker van Maximilian Krah, een Duitse Europarlementariër van de rechtse migratie- en EU-sceptische AfD, en werkt tegenwoordig voor Marcel de Graaff, de Nederlandse Europarlementariër van Forum voor Democratie.

Medvedchuck vierde vakantie met Poetin

De betrokkenheid van de Oekraïense oligarch Viktor Medvedchuk is eveneens pikant. Hij is al twee decennia lang een vertrouweling van de Russische president Vladimir Poetin en gold lang als ‘Poetins man in Oekraïne’. Medvedchuk, wiens vermogen enkele jaren terug op ruim een half miljard euro wordt geschat, bezocht onder meer Poetins villa op de Krim en vierde ook vakantie met hem in Sochi. Ook is de president de peetvader van Medvedchuks dochter Darya. Na de Maidan-revolutie van 2014 ontvluchtte hij zijn land, net als de pro-Russische president Janoekovytsj. Na de annexatie van de Krim door Rusland is Medvedchuck door de VS op de sanctielijst geplaatst. Later keerde hij toch weer terug naar Oekraïne, waar hij zijn eigen politieke partij begon.

 

Топ видео

Blinibioscoop