Авторская колонка

Все предсказуемо и знакомо

События в Казахстане еще больше ...

Наталья Гулевская

Постсоветский синдром

Третье десятилетие руководство России и Беларусь ...

Наталья Гулевская

Банальная зависть

Очень познавательная статья на «Эхо Москвы» ...

Наталья Гулевская

Лагерное резюме

Возможно спецслужбы еще пожалеют, что на роль ...

Наталья Гулевская

Статьи

Нина Беляева: "Я бежала из Латвии ...

Соискательница статуса беженца в Латвии Нина ...

Поменять банк, аккаунт «Google» и ...

Агнис Будда (Agnis Buda)

Михаил Жванецкий: Злу можно ...

Безграничная мудрость и порой такая щемящая ...

Actiegroep is overlast in Wijkpark zat en doet park op slot: 'Aanval op vrijwilliger was de druppel'

Na het zoveelste incident in het Wijkpark in Rotterdam-West is de maat vol voor de omwonenden. Ze zijn de overlast van verslaafden en daklozen spuugzat en hebben het heft in eigen handen genomen. Zondagnacht hebben ze aan de toegangsdeur een kettingslot gehangen.

Volgens Paul Claassens van actiegroep Oude Westen was dat nodig. “Sinds vorig jaar zijn er heel veel incidenten in het park. Met name door daklozen, verslaafden, drugsgebruikers en -handelaars. Het was wachten totdat er echt iets ergs ging gebeuren en dat is afgelopen week gebeurd.”

Claassens vertelt dat het helemaal uit de hand is gelopen in het Wijkpark. “Er is een vrijwilliger belaagd door een verslaafde die ook nog psychisch behoorlijk in de war was. Die heeft haar zo’n klap verkocht dat ze gevallen is en haar pols op twee plekken heeft gebroken.”

Dit was de druppel voor de actiegroep. “Nu is het een keer klaar.” Claassens vindt het niet langer verantwoord om het park open te houden. “Het park is gewoon niet meer veilig. We hebben een fantastisch park waar echt heel veel mensen gebruik van maken. Maar in de middag wordt het overgenomen door de drugsscene, de verslaafden en daklozen, en dan vertrekt de rest. Dat is natuurlijk niet de bedoeling van dit mooie park.”

Actie van de gemeente

Claassens en co eisen actie van de gemeente. “Af en toe wordt er ingegrepen met meer blauw, maar principieel gebeurt er nog steeds niets. Wat wij voorlopig zouden willen is dat het park in ieder geval eerder dicht gaat, omdat het pas in de avonduren overgenomen wordt door die hele drugsscene en al die vervelende types.”

Ook hopen zij op meer handhaving in het park. “We hebben nu toezichthouders, maar die kunnen niet veel. Die kunnen alleen maar kijken en signaleren. Vorig jaar hadden we nog boa's, die staan wat steviger in hun schoenen en die kunnen echt optreden.”

De ketting blijft er wat Claassens betreft zolang als het nodig is op. “Ik snap dat het probleem hartstikke ingewikkeld is, dat los je niet zomaar op. Maar ik mis totaal de visie van de gemeente. Het is een waterbedbeleid.” Hij stelt dat het probleem bovendien verder reikt dan het park. “Het is in de hele wijk aan de hand.”

Overlast

Wijkraadslid Jim Pedd (D66) hoopt dat het slot ervoor zorgt dat de gemeente het signaal serieus neemt. "Misschien dat ze nu wel echt een serieuze aanpak willen verzinnen voor het park."

Hij erkent de problemen in het Wijkpark. “Er wordt al een paar jaar overlast door dak- en thuislozen, alcoholisten, drugsgebruikers en wildplassers ervaren. Mensen voelen zich al langer niet zo veilig en prettig in het park."

Ook hij ziet dat de problemen in de hele wijk spelen. “Enerzijds zie je positieve dingen: dat er jongere mensen in de wijk komen, dat het hier en daar echt beter wordt en dat er leuke winkels naar de Nieuwe Binnenweg komen. Tegelijkertijd zie je heel veel overlast."

Terwijl Pedd zijn verhaal doet, is op de achtergrond een scheldende man bij het Wijkpark te horen. Het illustreert de problematiek perfect. Het wijkraadslid kan een lach niet bedwingen. “Ik zou er niet om moeten lachen, maar het werkt een beetje op mijn zenuwen.”

Armoedeprobleem

Pedd denkt dat handhaving nooit een oplossing is bij dit soort problemen. “Daarmee verplaats je het probleem alleen maar. We hebben consequentere, concretere oplossingen nodig waarmee je dingen op langere termijn ook verbetert. In plaats van mensen alleen maar boetes geven en wegsturen.”

Het probleem gaat volgens Pedd verder dan drugs. “Het is veel breder. Het zijn ook gewoon verwarde mensen en dak- en thuislozen. Het is een armoedeprobleem dat er speelt. Dat los je niet op met handhaven. Daar moet je een goed armoedebeleid opmaken.”

 

Paul Claassens van de actiegroep had maandagmiddag een overleg met stadsmarinier Arwin Siermans. Daar is afgesproken dat het Wijkpark een week dicht blijft. Vanaf volgende week gaat het park weer open, maar het sluit dan wel dagelijks om 18:00 uur. Op deze manier, zo is de hoop, moet de overlast verminderen.

 

LEES OOK

Schreeuwen en vechten op straat: hoe junkies het Oude Westen overnemen

Топ видео

Blinibioscoop